Pece na chleba
Pece na chleba nemusí zdaleka sloužit pouze k pečení chleba nebo pizzy. Stejně dobře je možné v peci připravit pokrmy z masa, včetně rybího, nebo zeleniny. Milovníci dobrého a zdravě připraveného jídla si přijdou na své. A potom, s pecí na chleba a případně i sporákem jste naprosto soběstační. Dříve bývaly pece snad v každém venkovském stavení a sloužily k pečení většího množství bochníků chleba.
Pece mohou mít různé konstrukce. Základem je tradiční klenutá pec z šamotových cihel. Tyto pece stále nacházejí oblibu u majitelů chalup a ve spojení s kachlovým sporákem tvoří tradiční centrum pro přípravu stravy i topení. Dále je možné postavit pec ze žárobetonových prefabrikovaných dílců, nebo průmyslově vyráběnou pec, která svým vzhledem hodně připomíná mobilní zahradní gril.
-
Pec je třeba náležitě vyhřát.
-
-
-
Chleba se sází do vyhřáté a vymetené pece.
-
Klasická chlebová pec klenutá ze šamotových cihel
-
V zápecí za kachlovým sporákem je nefalšovaná chlebová pec.
-
Klasická chlebová pec klenutá ze šamotu v sestavě s kachlovým sporákem. Tak, jak to bývávalo.
-
-